Nikos Katsarakis
Soloist & Professor of Classical Guitar
Η λέξη “Goma lacca”προέρχεται από το Ιταλ. Gomma που σημαίνει ρητίνη και το Lacca που σημαίνει βερνίκι. Η λέξη “gomma” προκύπτει από το αραβικό «κόμμι» που είναι ένα είδος ρετσινιού.
Το «Shellac» προέρχεται από το γαλλικό «shell» (κέλυφος) και «lac», που προφανώς προκύπτει από το «Laque» που σημαίνει «βερνίκι» (εξού και Gomme-Laque).
Άλλη θεωρία αναφέρει ότι βγαίνει από το calque (στρώμα), όπου και αυτό με τη σειρά του βγαίνει από το «Laque en écailles», "βερνίκι σε λεπτά κομμάτια".
Η Goma lacca (Shellac) είναι μια οργανική ουσία που λαμβάνεται από τα υπολείμματα ενός μικρού κόκκινου θηλυκού εντόμου που ονομάζεται Laccifer lacca ή Kerria lacca (σκουλήκι βερνίκι), όπου ζει στην Ασία, στην Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα.
To σκουλήκι Λάκα τρέφεται με δέντρα στα τροπικά δάση των χωρών αυτών και βγάζει ένα σκληρό υλικό σαν κέλυφος. Τοπικοί καλλιεργητές συγκεντρώνουν τα επιχρισμένα κλαδιά, όπου τους αφαιρείται αυτό το υλικό. Τα υπολείμματα αυτά, στη συνέχεια τα συνθλίβουν σε κόκκους, τα τοποθετούν σε δοχεία, όπου τα θερμαίνουν έως ότου το υλικό να αρχίζει να μαλακώνει και τελικά να λιώσει.
Το έκκριμα συλλέγεται και να τεντώνεται σε λεπτά φύλλα, ενώ είναι ακόμα μαλακό. Στη συνέχεια, αυτά τα φύλλα τα ψύχουν για να σκληρύνουν και τα συνθλίβουν. Οι νιφάδες συσκευάζονται σε σακούλες και διανέμονται σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Οι δύο καλύτερες ποικιλίες στην αγορά είναι η πορτοκαλί γομαλάκα, η οποία έρχεται με τη μορφή νιφάδων και η λευκή γομαλάκα. Τόσο, τόσο το λευκό όσο και το πορτοκαλί είναι διαλυτά στο οινόπνευμα.
Το Shellac χρησιμοποιείται ευρέως στην Οργανοποιία . Χρησιμοποιήθηκε επίσης στον Φωνογράφο (γραμμόφωνο) κατά τη διάρκεια της εποχής εγγραφής 78 στροφών όπου και έληξε κατά τη δεκαετία του 1950.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Αν και γίνεται πρώτη γραπτή αναφορά για τo Shellac πριν 3.000 χρόνια, ωστόσο γνωρίζουμε ότι είχε χρησιμοποιηθεί ακόμα νωρίτερα. Σύμφωνα με την Μαχαμπαράτα (γιγάντιο ινδικό έπος , γραμμένο στα σανσκριτικά), ένα ολόκληρο παλάτι χτίστηκε από αποξηραμένα shellac.
Στην Ευρώπη αναφέρεται για πρώτη φορά η gomalaca στα 1220 και χρησιμοποιείτο στην στίλβωση επίπλων ακριβών ξύλων όπως μαόνι ή καρυδιά. Η χρήση αυτού του βερνικιού σε μεγάλα έπιπλα για πρώτη φορά διαδόθηκε στη Βενετία (λόγω των εμπορικών της σχέσεων με τις ανατολικές χώρες) και αργότερα σε όλη την Ιταλία.
Το Shellac τελικά αντικατέστησε τα λούστρα Λαδιού που ήταν σε χρήση κατά τον 15ο, 16ο & 17ο αιώνα.
Το βερνίκι του Antonio Stradivari
Μια ομάδα Γάλλων και Γερμανών ειδικών, με γνώσεις χημείας, κατασκευής εγχόρδων και σωματιδιακής φυσικής, ανακάλυψαν το κρυμμένο μυστικό των οργάνων του Στραντιβάρι, με τη βοήθεια ανάλυσης υπεριωδών και υπέρυθρων ακτινών, σε φασματογράφους μάζας και επιταχυντές.
Ο Αντόνιο Στραντιβάρι (1644-1737) επάλειφε τα μουσικά όργανά του με ένα απλό βερνίκι λαδιού.
Το εμπλούτιζε όμως με κοκκινωπές βαφές από θειικό υδράργυρο (κιννάβαρι) και στο φινίρισμα προσέθετε ένα γυαλιστικό με βάση τον ενδόκοκκο (κερμέζι). Αυτή η επίστρωση προσέδιδε στα έγχορδα οπτική ένταση πέρα από την ακουστική.
Σε διάστημα εβδομήντα χρόνων ο Αντόνιο Στραντιβάρι κατασκεύασε πάνω από 1.100 βιολιά, άρπες, τσέλο, κιθάρες και βιόλες, με ξύλο από δάση της Κροατίας, κατά τον θρύλο. Σήμερα σώζονται περίπου 650 σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, ενώ έχουν εντοπιστεί και πολλά πλαστά αντίγραφα. Τα αυθεντικά Στραντιβάριους αξίζουν εκατομμύρια δολάρια.
Το ακριβότερο, με τίτλο «Το Σφυρί», πουλήθηκε τον Μάιο του 2006 από τον Οίκο Κρίστις της Ν. Υόρκης έναντι 3.544.000 δολαρίων. Κατέχει εως σήμερα το ρεκόρ του ακριβότερου μουσικού οργάνου όλων των εποχών σε δημοπρασία.
1. 220
2. Naptha (πρώτα καθάρισμα με πανί). Το καπάκι πέρασμα με πινέλο.
3. Gomalaca με πινέλο την πλάτη και το σκάφος.
4. Πέρασμα με gomalaca μία - μία τις πλευρές.
5. Ξήσιμο με ξύστρα το σκάφος
6. Τρίψιμο με γιαλόχαρτο το σκάφος
7. Καθάρισμα με πανί
8. Τρίψιμο με 220 το καπάκι - μπράτσο - κεφαλή
9. Πέρασμα με gomalaca στη φορά των φλεβώσεων με τουλπάνι το καπάκι - κεφαλή - πλάτη - πλάγια.
10. Ξύσιμο με γιαλόχαρτο τα φιλέτα του καπακιού για τυχόν υπολλείματα.
11. Πέρασμα με gomalaca την πλάτη στη φορά των φλεβώσεων.
12. Πέρασμα τις πλευρές
13. Πέρασμα την κεφαλή μπρος - πίσω.
14. Πέρασμα το μπράτσο.
15. Το τουλπάνι στο βάζο και ρίχνουμε λίγο grain alcohol.
16. Κόλληση γέφυρας
17. Γιαλοχαρτάρισμα με 1500 το καπάκι
18. Γιαλοχαρτάρισμα με 1800 το καπάκι
17. Γιαλοχαρτάρισμα με 2400 το καπάκι
19. Γιαλοχαρτάρισμα με 3200 το καπάκι
20. Γιαλοχαρτάρισμα με 3600 το καπάκι
21. Γιαλοχαρτάρισμα με 4000 το καπάκι
22. Γιαλοχαρτάρισμα με 6000 το καπάκι
23. Γιαλοχαρτάρισμα με 8000 το καπάκι
24. Γιαλοχαρτάρισμα με 12000 το καπάκι
25. Πέρασμα με Plastic Polish